EU-afvalsector heeft ideeën voor directe steun textielrecyclers

Vrijdag 14 maart 2025

Europese afvalbrancheorganisaties zijn blij met de komst van de verplichte uitgebreide producentenverantwoordelijkheid Textiel, maar dit lost de huidige crisis in de textielrecyclingsector niet op. Ze hebben wel ideeën om deze sector te helpen.

Het voorlopige akkoord over de herziening van de EU-kaderrichtlijn Afvalstoffen (Kra), dat de Europese Raad en het Europees Parlement vorige maand hebben bereikt, stelt onder meer regels vast voor de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) van textielproducenten en modemerken. Zij worden verantwoordelijk gemaakt voor hun afval en moeten een bijdrage betalen voor de financiering van de afvalinzameling en -verwerking. 

De EU-brancheorganisaties Euric en Fead verwachten dat de UPV-regeling gaat zorgen voor de “broodnodige investeringen” in de inzameling-, sortering- en recyclinginfrastructuur voor textiel en dat de regeling op de lange termijn voor de juiste prikkels zorgt om de circulariteit van textiel te waarborgen. Zodra de Kra-herziening is goedgekeurd, hebben lidstaten nog 30 maanden (2,5 jaar) om de UPV Textiel in hun nationale regelgeving te voeren. Voor de huidige crisis in de textielrecycling komt de invoering van de Europese UPV Textiel dan ook te laat, betogen de organisaties.

Maatregelen

Daarom stellen ze tien maatregelen aan de beleidsmakers van de EU voor om de textielrecyclingsector te helpen, waaronder financiële steun, belastingvoordelen voor tweedehands textielproducten, het verwijderen van barrières voor onderzoek en ontwikkeling in textielsortering- en textielrecyclingtechnologieën, het beschermen van Europees textielhergebruik tegen oneerlijke concurrentie uit onder meer China en het verwijderen van de vrijstelling van 150 euro aan invoerrechten voor geïmporteerd ultra fast fashion die consumenten in de EU rechtstreeks importeren.