Tegen 2030 moet zo'n 75% van alle in de handel gebrachte textiel hergebruikt of gerecycled worden. Om deze ambitieuze doelstelling te halen is het in eerste instantie belangrijk om gebruikt textiel zoveel mogelijk te gaan inzamelen. Met de REGAIN Resource Box hebben we  een retourproces opgezet voor het inzamelen en verwerken van PBM's zoals o.a. werkkleding en veiligheidsschoenen. We leggen je graag uit hoe het werkt.

Waarom inzamelen?

Producten bevatten waardevolle en soms schaarse grondstoffen en componenten. Als we werkkleding en schoenen na hun levensduur weggooien en verbranden, gaan deze verloren. Maar wanneer we producten terughalen en ontmantelen, kunnen we componenten en grondstoffen hergebruiken in nieuwe producten. Daarnaast scheelt het afvalkosten. Ook heb je zo direct de status van je duurzaamheidsdoelstellingen inzichtelijk.

Hoe werkt het in de praktijk?

We werken met de zogenaamde ‘REGAIN Resource Box’. Dit zijn stevige kartonnen dozen waarin de werkkleding, veiligheidsschoenen en andere PBM aan het eind van hun levensduur kunnen worden verzameld. Deze boxen plaatst u op locaties waar uw medewerkers regelmatig komen. Via een online portal kunt u de volle dozen op laten halen. Om CO2 te besparen rijden we niet met lege wagens, maar plannen we de afhaalopdracht zo efficiënt mogelijk in. Eventueel kunnen we ook speciale inzameldagen organiseren.

Het grote voordeel van het concept is dat u niet zelf alles hoeft te sorteren. Alles mag door elkaar in de doos. Zowel circulaire producten – producten die speciaal ontworpen zijn om na de levensduur eenvoudig ontmanteld en gerecycled te worden – als niet-circulaire producten. Hierdoor hebben we voldoende materiaal om proeven te doen en nieuwe recycleconcepten te testen. Zo maken we stap voor stap de transitie naar een duurzamere economie.

Wat gebeurt er met de producten?

De producten die binnenkomen registreren we in een online platform. Daarna sorteren we de producten en beoordelen we ze op kwaliteit. De producten worden ontmanteld en worden vervolgens hergebruikt als component of gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. We voeren geen materialen af als afval, tenzij dit vanwege vervuiling noodzakelijk is.

Voortgang volgen

Via een online platform volgt u wat er met uw producten gebeurt. Zo bewaakt u eenvoudig de voortgang van de duurzaamheidsdoelstellingen van uw organisatie. Via ons ontvangt u daarnaast periodiek een rapportage.

Nieuwe producten

De materialen van de ingeleverde producten keren zo hoogwaardig mogelijk terug in de keten. Zo worden de vezels vermalen zodat ze opnieuw bruikbaar zijn of maken we er nieuwe garen, doek of kleding van. Voor werkschoenen loopt er een test, waarbij we kijken of we de schoenen voor 60-70% kunnen recyclen tot nieuwe grondstoffen. Deze grondstoffen worden dan weer gebruikt voor nieuwe werkschoenen. Ook kunnen componenten en grondstoffen hergebruikt worden in andere branches zoals de automotive industrie.

Social return

We zetten samen met onze partners waar mogelijk (voornamelijk bij de sortering en ontmanteling van producten) mensen in met afstand tot de arbeidsmarkt en/of een arbeidsbeperking. We werken hiervoor samen met Sociale Werkvoorziening en dagbestedingsprojecten. De uren die worden besteed zijn zichtbaar in de rapportage.

REGAIN Recyclables maakt voor de inzameling van uw recyclebare materialen gebruik van de Resource Box. Deze Resource Box is een stevige kartonnen doos die voorzien is van opdruk met de symbolen van de materialen die in de Resource Box mogen. De Resource Box heeft een afmeting van L40xB40xH80 cm en heeft vol een gewicht van circa 25-28 kg. Op een standaard pallet passen 15 Resource Boxen.

 

 • U koopt de Resource Boxen, hierbij geldt een minimale afname van 15 stuks per bestelling. U zamelt uw gebruikte materialen (ongesorteerd) in en vult hiermee de Resource Box.
   
 • De materialen dienen ontdaan te zijn van labels en verpakkingen.
   
 • Zodra u minimaal 15 volle Resource Boxen heeft meldt u deze online aan via uw persoonlijke portal. De aangemelde Resource Boxen worden binnen 15 werkdagen bij u opgehaald.
   
 • Bij het aanmelden van de ophaalopdracht kunt u direct de nieuw te leveren Resource Boxen bestellen. De nieuwe Resource Boxen worden gelijktijdig met het ophalen van de volle Resource Boxen afgeleverd.
   
 • U krijgt automatisch bericht zodra de sorteerresultaten in uw portal zijn ingevoerd. Op dat moment kunt u via het portal uw sorteergegevens inclusief bijdrage Global Goals downloaden.

Wat wij u bieden:

 • Retourlogistiek
 • Refurbishment en Recycling
 • Vertrouwelijkheid
Meer weten? Neem contact op