Hoe het proces eruit ziet van textielinzameling tot recycling

Woensdag 07 april 2021

Kleding en schoenen die niet meer gedragen worden, kunnen een tweede leven krijgen dankzij de inzameling. Maar wat gebeurt er eigenlijk nadat je jouw kleding in zo'n container deponeert?

Stap 1: Inzameling

De eerste stap is de inzameling van textiel. Gemeenten en organisaties zetten textielcontainers op strategische locaties, zoals in woonwijken, bij winkelcentra en op milieustraten. Het doel is om het voor iedereen gemakkelijk te maken om hun ongewenste kleding en schoenen weg te doen.

De kledingcontainers accepteren een breed scala aan textiel, variërend van kleding en accessoires tot beddengoed en keukentextiel.

Het is essentieel om je kleding op de juiste manier in de textielcontainer te deponeren. Het advies is om je textiel in een degelijke en goed gesloten zak te verpakken, zodat het schoon en droog blijft en voorkomt dat er vocht bij komt.

Stap 2: Sorteren

Volle textielcontainers worden vervoerd naar het sorteercentrum, waar het textiel wordt gesorteerd. Een team van medewerkers sorteert handmatig het textiel op basis van verschillende criteria, zoals soort materiaal en of het nog hergebruikt kan worden.

Textiel dat nog in goede staat is, wordt apart gehouden voor hergebruik. De kleding en ander textiel dat wordt beoordeeld als niet herbruikbaar, probeert men te recyclen.

Stap 3: Hergebruiken 

Kleding die nog in goede staat is, wordt hergebruikt. Dit kan betekenen dat het wordt verkocht in kringloopwinkels, gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen of naar ontwikkelingslanden wordt geëxporteerd. In deze landen kan de kleding worden verkocht als betaalbare kleding voor mensen in nood.

Het hergebruik van kleding draagt bij aan het verminderen van de vraag naar nieuwe kleding en het verlengen van de levensduur van kledingstukken.

Stap 4: Recyclen

Niet alle textiel die wordt ingezameld, is geschikt voor hergebruik. Versleten, gescheurde of niet-draagbare kleding wordt gerecycled. Het recyclingproces begint met het verkleinen van de kleding tot vezels. Deze vezels kunnen vervolgens worden gebruikt om nieuwe materialen te maken, zoals: poetslappen, isolatiemateriaal of vulling van autostoelen. Steeds vaker worden gerecyclede vezels ook gebruikt in de productie van nieuwe stoffen.

Duurzame initiatieven en projecten

Naast het hergebruik en de recycling van textiel, zijn er ook steeds meer duurzame initiatieven en projecten die gebruikmaken van ingezameld textiel. Bedrijven en ontwerpers vinden creatieve manieren om oude kleding en textiel om te zetten in nieuwe producten. Zo worden er bijvoorbeeld tassen gemaakt van oude spijkerbroeken en worden er accessoires en interieurartikelen gemaakt van gerecyclede stoffen. Deze initiatieven dragen bij aan een circulaire economie en verminderen de druk op natuurlijke hulpbronnen.

Jouw rol in duurzame textielinzameling

Als consument speel je een belangrijke rol in de duurzame textielinzameling. Overweeg om minder vaak goedkope textielproducten te kopen, want deze gaan nu eenmaal niet lang mee. Of koop vaker tweedehands kleding in plaats van nieuwe kleding. Als je dan toch iets in de container deponeert, zorg er dan voor dat het droog en schoon is.