Studie toont aan dat hergebruik van kleding leidt tot 70 keer lagere milieu impact

Donderdag 19 januari 2023

De milieu-impact van hergebruikte kleding is liefst 70x lager dan die van nieuw gemaakte kleding, zelfs als rekening wordt gehouden met de transportemissies die gepaard gaan met wereldwijde export voor hergebruik. 

Hergebruik en recycling van gebruikt textiel levert dus een significante milieuwinst op. Dit komt door de aanzienlijke CO2- en waterbesparing door het vermijden van de productie van nieuwe kleding. Ook recycling van gebruikt textiel levert aanzienlijke milieuvoordeel op ten opzichte van verbranding of storten, met name waar het gaat om kleding van lagere kwaliteit waardoor hergebruik niet waarschijnlijk is. Dit blijkt een studie die is uitgevoerd in opdracht van EuRIC Textiles, de Europese koepel van textielrecyclingorganisaties.

De resultaten van de studie laten zien wat we eigenlijk al wel wisten. Namelijk dat hergebruik en recycling van textiel een enorm milieuvoordeel oplevert en dat gebruikt textiel daarom altijd gescheiden moet worden ingezameld. Nu is het ook onderbouwd door een onafhankelijke partij.

Volg om het rapport te downloaden of voor meer informatie de volgende link:

https://www.euric-aisbl.eu/position-papers/item/643-study-lca-based-assessment-of-the-management-of-european-used-textiles