Tweede Kamer stemt tegen snelle maatregelen ultra-fast fashion
Ondanks de afkeer van veel Kamerleden tegen ultra-fast fashion, werd gisteren een motie voor tegenmaatregelen verworpen door de Tweede Kamer.
Op 6 maart diende Geert Gabriëls (GroenLinks-PvdA) een motie in die de regering opriep om voor het zomerreces te komen met doelmatige fiscale, normerende en/of andersoortige maatregelen die de groeiende markt aan ultra-fast fashion op korte termijn een halt kunnen toeroepen. Het oordeel van staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat hierop was dat deze motie ‘ontijdig’ (voorbarig) was en de motie werd aangehouden. Gisteren (13 mei) diende Gabriels een gewijzigde versie van de motie in waarin het kabinet opnieuw werd verzocht maatregelen te nemen tegen ultra-fast fashion voor het zomerreces. Ook dit keer had Gabriëls geen succes, want met 92 tegenstemmers werd de motie verworpen. Voorstemmers waren de fracties van SP, GroenLinks-PvdA, de PvdD, Denk, Volt, D66, de ChristenUnie, de SGP en het CDA.
Aversie
Tijdens het debat van begin maart bleek dat verschillende Tweede Kamerleden de circulaire doelstellingen van Nederland buiten bereik zien raken. Ze hoopten met moties richting concreter beleid voor de circulaire economie te sturen. Een maand later bleek weer dat Kamerbreed de aversie tegen fast fashion groot is. Daarbij werd gewezen op Frankrijk dat al wetgeving tegen fast fashion heeft en een verbod op reclame ervoor. Dat voorbeeld wil Jansen niet overnemen.
Zorgen in samenleving
Fast fashion is een van de zorgen die ook speelt in de samenleving. Tien grote bedrijven, onder leiding van MVO Nederland, stelden in een manifest onder andere de invoering van een wet voor tegen de 'ultra fast fashion-invasie’. Ook het Europees Milieuagentschap (EEA) liet in een briefing weten dat beleidsmakers, consumenten en de industrie allemaal meer moeten doen om de fast-fashion-trend te keren. Volgens hun cijfers kopen inwoners van de EU meer kleding, schoenen en ander textiel dan ooit tevoren - en gooien ze er ook nog steeds veel van weg.